fbpx

3 manieren voor natuurlijke wondverzorging

, , , , , , , , , , ,
Essentiële oliën

Ben je ooit op straat gevallen en heb je je knie geschaafd? Dan ken je de vervelende, brandende pijn van een schaafwond. Het is een veel voorkomende wond cq huidbeschadiging. schaafwonden zijn meestal pijnlijk en bloeden meteen. De wond kan oppervlakkig of wat dieper zijn. Hoe het ook is, de wond heeft verzorging nodig om infectie te voorkomen en een optimale genezing te bevorderen.

Er zijn een aantal natuurlijke manieren om de genezing van een schaafwond te bevorderen en schadelijke bacteriën tegen te gaan. Daaronder zijn je voeding, essentiële oliën en supplementen.

Wel of niet afdekken van de wond.

Het afdekken van de wond zorgt voor een vochtige omgeving die de genezing bevordert en het ontstaan van littekens tegen gaat. Je kunt de verbinding er af halen als de korst gevormd is. Uiteraard moet je het gebied van de wond nog steeds schoonhouden. Als de wond op een plaats zit waar regelmatig iets aanraakt is het slim om toch een pleister of iets dergelijks op de wond te houden. Het beste is als de korst er vanzelf af valt en niet doordat er tegen gestoten is. (Als je een grote, diepe wond hebt moet je een arts raadplegen. Houd ondertussen druk op de wond om het bloeden te stelpen)

3 manieren voor natuurlijke wondverzorging:

Voeding

Dit is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij een schaafwond 🙂 Toch kan voeding ondersteunen bij een sneller herstel van de (schaaf) wond. Zink en vitamine C zouden een belangrijke rol spelen in alle fases van wondgenezing. Vitamine C helpt het lichaam om collageen aan te maken. Wist je dat collageen een eiwit is dat structuur aan je huid geeft. Het is ook een belangrijk deel voor wondgenezing, omdat het helpt de huid te herstellen.

Voeding die veel zink bevat is o.a. pompoenzaad, cacao poeder en kefir.Voeding die veel vitamine C bevat is o.a. guava, paprika, kiwi, kool peterselie.

Voeding die de wondgenezing kunnen vertragen en die je dus wil vermijden…

 • Alcohol: Kan de ontsteking verergeren, wat je niet wil.
 • Suiker en geraffineerde granen: Stimuleren infectie en vertraagt genezing.
 • Bewerkte voeding: Bevat vaak bewerkte oliën, chemicaliën en andere ongewenste toevoegingen die de wondgenezing kunnen vertragen.

Essentiële oliën

Om ontsteking en infectie te voorkomen kan je essentiële oliën zoals melaleuca en Rozemarijn gebruiken. Deze hebben sterke anti bacteriële eigenschappen. Ze kunnen helpen tegen een groot aantal bacteriën en schimmels. Verdun de essentiële oliën altijd 1:1 met een draagolie zoals kokos olie, voordat je het aanbrengt. Kokosolie verhoogt ook het vochtgehalte in de huid, wat de wondgenezing ten goede komt.

Honing

Honing kan helpen om de wond te reinigen, pijn te verminderen, tekenen van infectie te verminderen en zelfs het genezingsproces te versnellen. Onderzoek laat de effectiviteit van honing als antiseptische wondverzorging zien. Het bijzondere is dat de honing reageert met de lichaams vloeistoffen en zo een omgeving creëert waar bacteriën zich niet thuis voelen. En niet kunnen vermeerderen. Voor schaafwonden kun je de hoog kwaliteit honing, zoals Manuka, direct aanbrengen op de schaafwond of in een compres. (elke 24-48 uur vervangen) Je kunt kant en klare zalf met Manuka honing kopen, maar je kunt ook zelf je zalf maken.

Recept voor wondzalf

 • 50 gr hoge kwaliteit honing
 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 20 druppels lavendel essentiële olie
 • 20 druppels melaleuca essentiële olie

Meng dit goed door elkaar. Bewaar in een glazen pot. In de koelkast ca 4 dagen houdbaar. Vers maken geniet de voorkeur.

Deze tips zijn van bedoeld voor milde, oppervlakkige (schaaf) wonden. Voor diepe wonden met vuil, glas e.d. ga je altijd naar een arts.

De informatie in dit artikel is een korte samenvatting van een artikel op drAxe.com. Het uitgebreide artikel vind je hier.

Diana

PS. Wil je graag persoonlijk advies? Maak een afspraak voor een welness consult. Dan kijken we samen welke essentiële oliën en natuurlijke producten jou kunnen helpen bij het ondersteunen van je gezondheid.

PPS In het e book “Sprankel” vind je nog meer tips die je kunnen helpen met het starten van een natuurlijke, bewuste leefstijl.


Ik help vrouwen meer vertrouwen, voldoening, waardering en liefde voor zichzelf te hebben. Emotioneel. Fysiek. Spiritueel. Financieel. Ik begeleid je naar vrijheid om te doen wat jou blij maakt. Dat doe ik door informatie te delen over de vele mogelijkheden die essentiële oliën ons bieden om gezondheid en welzijn te bevorderen.

In mijn praktijk organiseer ik regelmatig workshops die je kunnen helpen om meer inzicht in jezelf te krijgen

 • Intuïtief schilderen – Lekker aan de slag met verf en jezelf verrassen met de creatie die tevoorschijn komt. Geen schilder ervaring nodig.
 • Maak je eigen vision bord – Maak je wensen en verlangens zichtbaar in beelden. Een vision bord kan je helpen om je aandacht te houden bij dat wat jij wil bereiken.
 • Basis intuïtieve ontwikkeling – 5 bijeenkomsten waarin je leert over aarden, energie voelen en ervaren, jezelf beschermen tegen weglekken van energie en meer.
 • Maak je eigen geurkaars – Als je niet langer de chemische geurkaarsen in je huis wil, dan is dit de workshop voor jou. We gaan een geurkaars maken met echte, pure essentiële oliën.
 • Maak je eigen geursteen – Een aromasteen is een steentje waar je essentiële olie op kunt druppelen. Ideaal voor kleine ruimtes of bv naast je bed.

Heb je interesse in één van deze workshops? Laat het me weten dan laat ik jou weten wanneer ze gepland worden.

Menu