fbpx

Welke essentiële oliën kunnen helpen bij hoofdpijn?

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Essentiële oliën

Wereldwijd hebben miljoenen mensen dagelijks last van hoofdpijn. De oorzaak is vaak niet bekend. Er zijn zoveel oorzaken zoals stress, vermoeidheid, hormonen, allergieën, voedingstekorten, slechte houding, lage suikerspiegel, alcohol of drugs. Natuurlijk kan het ook nog een combinatie van één of meer van deze factoren zijn. De meest gebruikelijke ‘oplossing’ zijn pijnstillers. Maar deze pakken de oorzaak niet aan. Een massage met  gerichte essentiële oliën kunnen net dat laagje dieper gaan en de oorzaak aan pakken. Lees hier meer over hoofdpijnmassage.

Bij verschillende soorten hoofdpijn kan reflexzonemassage verlichting geven.

Essentiële oliën kunnen gebruikt worden als behandeling bij hoofdpijn omdat ze veilig en effectief de trigger aanpakken. Hiermee ga je naar de oorzaak van het probleem in plaats dat je de pijn tijdelijk vermindert. En je kunt de oliën precies aanpassen aan de soort hoofdpijn die je hebt. Essentiële oliën geven verlichting, stimuleren de bloedcirculatie en verminderen stress. Ze hebben daarnaast heel veel andere gezondheidsvoordelen en geven je immuunsysteem een boost in tegenstelling tot reguliere pijnstillers.

Bekende triggers van hoofdpijn:

 • Spanning en stress.
 • De overgang van stress naar ontspanning.
 • Bepaalde stoffen in voedsel:
  – Smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten).
  – Sulfiet (in wijn).
  – Nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, chinese kool en rode bieten).
  – Kunstmatige zoetstof (aspartaam).
 • Allergieën
 • Vrouwen hebben extra uitlokkende factoren die te maken hebben met de vrouwelijke hormonen, zoals:
 • De periode rond de menstruatie. Door de wisselende oestrogeen levels.
 • Gebruik van de pil of hormonale anticonceptie.
 • De overgang.

Essentiële oliën die kunnen helpen bij hoofdpijn:

Pepermunt

Eén van de voordelen van pepermunt olie is het langdurende, verkoelende effect op de huid. De eigenschap om spierverkrampingen te verminderen. Het stimuleren van de bloedstroom als je het aanbrengt op je voorhoofd. Pepermunt olie op het voorhoofd en je slapen aanbrengen geeft verlichting bij een spanningshoofdpijn. Om de werking te versterken kun je 2-3 dr pepermunt olie vermengd met kokosolie aanbrengen op je schouders en achterkant van je nek.

Lavendel

Lavendel heeft heel veel therapeutische en genezende eigenschappen. Het bevordert ontspanning en helpt stress te verminderen. Volgens onderzoekers beïnvloed lavendel olie het limbische systeem (waar emoties en herinneringen zitten) Daarom kan lavendel helpen bij hoofdpijn door angst stoornissen en daaraan gerelateerde klachten. Daarnaast kan lavendel helpen onrust gevoelens en een verstoord slaap patroon, beiden betrokken bij hoofdpijn, verminderen.

Eucalyptus

Eucalyptus olie werkt als een opruimer. Het helpt het lichaam om opgeslagen belastende stoffen op te ruimen. Het opent ook de voorhoofdsholtes en bijholtes. De vervelende hoofdpijn die daar bij kan ontstaan wordt dan ook vermindert. Eucalyptus olie kan diep in de bronchiën werken en de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleren. Ook heeft deze olie ontstekingsremmende eigenschappen. Meng 2-4 dr eucalyptus olie met kokosolie en breng aan op de borst, achterkant van je nek, slapen en voorhoofd. Dit voorkomt de verstopte neus en geeft een vrije ademhaling.

Rozemarijn

Rozemarijn wordt van oudsher gebruikt om hoofdpijn en slechte bloedcirculatie te behandelen. Het heeft een kalmerend effect en ondersteunt het geheugen. Ook vermindert het emotionele stress die hoofdpijn uit kan lokken. Om hoofdpijn te verminderen neem je 2 dr rozemarijn, 2 dr pepermunt en een theelepel kokosolie. Dit masseer je in op je slapen, de achterkant van je nek en op je voorhoofd.

4 soorten hoofdpijn

Migraine

Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van je hoofd en kan van 4 tot wel 72 uur duren. Het verschil met ‘gewone’ spanningshoofdpijn is de misselijkheid en de heftigheid van de pijn. Bij migraine kun je vaak niet goed tegen licht en geluid en door de heftige pijnklachten is het vaak ook niet mogelijk om te functioneren op school of je werk. Je voelt je echt ziek.

Het bonzen ontstaat doordat de bloedvaten in je hoofd samen trekken en weer verwijden. De oorzaak is in de meeste gevallen niet bekend. Men vermoed dat stress en hormonen een belangrijke invloed hebben op het krijgen van een aanval. Ook heb je een grotere kans op migraine als het in je familie voorkomt. Veel mensen met migraine geven aan dat ze de aanval aan voelen komen. Er zijn bepaalde voortekenen zoals stemmingsveranderingen, koud hebben, overgevoeligheid voor kleuren, licht en geuren. Dit is heel persoonlijk, maar in deze fase kan je soms een aanval nog voorkomen.

Als je tijdens een aanval geuren kunt verdragen: Rozemarijn en Marjolein in de diffuser

Beide oliën hebben een sterk ontkrampende en ontspannende werking. Je kunt ook met een druppel van deze oliën de plaats van de hoofdpijn masseren. Meng de oliën voor massage met een basis olie. Wat ook kan helpen is pepermunt olie. Nogmaals als je geur kunt verdragen tijdens een aanval. Je kunt de olie aanbrengen op je slapen en achter in je nek. En op de aangegeven plaatsen hieronder. Ook op de binnenkant van je polsen bij misselijkheid.

Met pepermunt olie heb ik bij een cliënte van mij die een aanval aan voelde komen, de aanval kunnen stoppen. Na massage met de pepermunt olie bleef een lichte hoofdpijn over, die na korte tijd verdween.

Spanningshoofdpijn

Deze hoofdpijn is een stress gerelateerde hoofdpijn. Het is een constante druk of pijn. Deze hoofdpijn ontstaat gewoonlijk als je het gevoel hebt dat je onder druk staat of te veel aan je hoofd hebt. Vaak is hier ook een verkeerde houding aan gerelateerd met als gevolg een oplopende spierspanning. Gebruik eucalyptus of pepermunt olie op je voorhoofd, slapen, en polsen om stress en spanning te verminderen. Om jezelf tot rust te brengen kun je 5-10 dr lavendel olie toevoegen aan een lekker warm bad.

Hoofdpijn door verstopte holtes

Als de holtes ontstoken en verstopt raken ontstaat hoofdpijn. Ik vergelijk het met het gevoel dat je krijgt als je een te grote hap ijs hebt genomen. Alleen is deze pijn blijvend aanwezig. Gebruik eucalyptus olie op de borst, de top van je neus en je slapen om je neus weer open te maken en de spanning in de holtes te verlichten.

Suiker hoofdpijn

Deze hoofdpijn ontstaat als de bloedsuiker spiegel te laag is. Meng lavendel, rozemarijn en kokosolie in gelijke delen en breng aan op de achterkant van je nek, je slapen en je voorhoofd.

Aanvullende tips

Wat ook kan helpen is met je duim en wijsvinger de bovenkant van je neus stevig vast houden. (vaak doe je dit intuïtief al als je hoofdpijn hebt)

Reflexzonemassage. Regelmatige behandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam en brengt het weer in balans.

 • Eet gezond en zoveel mogelijk vers.
 • Voedingssupplementen als Magnesium kunnen helpen.
 • Vermijd stress en neem regelmatig tijd voor jezelf.

Liefs,

Diana

PS. download ook het e boek “Sprankel” voor meer tips om met de oliën te starten.


Ik help vrouwen meer vertrouwen, voldoening, waardering en liefde voor zichzelf te hebben. Emotioneel. Fysiek. Spiritueel. Financieel. Ik begeleid je naar vrijheid om te doen wat jou blij maakt. Dat doe ik door informatie, kennis en inzichten te delen over de vele mogelijkheden om gezondheid en welzijn te bevorderen op een natuurlijke manier.

In mijn praktijk organiseer ik regelmatig workshops die je kunnen helpen om meer inzicht in jezelf te krijgen

 • Intuïtief schilderen – Lekker aan de slag met verf en jezelf verrassen met de creatie die tevoorschijn komt. Geen schilder ervaring nodig ?
 • Maak je eigen vision bord – Maak je wensen en verlangens zichtbaar in beelden. Een vision bord kan je helpen om je aandacht te houden bij dat wat jij wil bereiken.
 • Basis intuïtieve ontwikkeling – 5 bijeenkomsten waarin je leert over aarden, energie voelen en ervaren, jezelf beschermen tegen weglekken van energie en meer.
 • Maak je eigen geurkaars – Als je niet langer de chemische geurkaarsen in je huis wil, dan is dit de workshop voor jou. We gaan een geurkaars maken met echte, pure essentiële oliën.
 • Maak je eigen geursteen – Een aromasteen is een steentje waar je essentiële olie op kunt druppelen. Ideaal voor kleine ruimtes of bv naast je bed.

Heb je interesse in één van deze workshops? Laat het me weten dan laat ik jou weten wanneer ze gepland worden.

Menu
WeCreativez WhatsApp Support
Hi, leuk dat je er bent :) Voor het snelste antwoord op je vragen kun je me een appje sturen.
👋 Waar kan ik je mee helpen?