fbpx

Hoe essentiële oliën kunnen helpen bij slaapproblemen

, , , , , , , , , , ,
Essentiële oliën

Hoe essentiële oliën kunnen helpen bij slaapproblemen

Slaapproblemen zijn voor 1 op de 5 mensen dagelijkse kost.  Zo’n 10 % van de mensen heeft zelfs chronisch slaaptekort. Dat is best veel. En heel vervelend. Slaap tekort kan fysieke en mentale klachten geven. Eén keertje slecht slapen kan je over het algemeen wel inhalen. Wist je trouwens dat het lichaam daar een heel ingenieus systeem voor heeft dat dat bijhoudt? Ik wist het niet tot ik erover las. Het wordt slaapschuld genoemd. De hersenen houden bij hoeveel slaap je gemist hebt en dus in moet halen. Het tekort wordt na elke nacht opgeteld bij dat van de nacht(en) ervoor. Het fijne is dat de hersenen ook een correctie in hebben gebouwd. De duur van je diepe slaap wordt verlengd, daardoor hoef je ‘maar’ een derde van je tekort in te halen. (De term werd geïntroduceerd door William C.Dement)

Slaapgebrek kan leiden tot:

 • Concentratie problemen en verminderde reactie snelheid.
 • Mentale vermoeidheid. Het wordt lastig om informatie op te nemen.
 • Geheugenproblemen. Je kunt niet meer zo goed dingen onthouden als je moe bent.
 • Prikkelbaarheid. Je raakt sneller geïrriteerd.
 • Verzwakt immuunsysteem. Je bent vatbaarder voor infecties. Griep en verkoudheid. (lees hier welke essentiële oliën kunnen helpen)
 • Honger en behoefte aan junkfood. Daarom is een goede nachtrust zo belangrijk als je op dieet bent 🙂 Het wordt veroorzaakt doordat de bloedsuikerspiegel in de war raakt bij chronisch  slaap gebrek. Het lichaam krijgt behoefte aan een snelle oppepper. Suikers en koolhydraten.
 • Lichamelijke klachten. Hoofdpijn. Duizeligheid. Misselijkheid.

Deze 4 essentiële oliën kunnen helpen

Moeilijk in slaap kunnen komen

Een uurtje voor het slapen gaan lavendel in de diffuser verdampen. Je kunt de diffuser uitzetten als je gaat slapen. 1 dr. lavendel op je kussen en een druppel onder je voeten kunnen je de rust geven die je nodig hebt om snel(ler) in slaap te vallen. LET OP: 1 druppel is echt genoeg. Bij meer kan de werking tegenover gesteld zijn. Je wordt dan juist alert. Dat wil je natuurlijk niet 🙂

Een andere optie is een mengsel van Lavendel. Vetiver. Cederhout. 3 dr. van elk aanvullen met kokosolie tot 10 ml. Doe voor het slapen gaan 1 ‘streep’ onder je voeten.

Zorg ook voor een frisse slaapkamer. Zet het raam op een kier en de kachel uit.

Veel wakker worden ‘s nachts

Lavendel. Vetiver. Cederhout. Sinaasappel. Met dit mengsel kan je makkelijk(er) in slaap komen en doorslapen. Niet onbelangrijk… Je wordt uitgerust wakker. Je maakt het mengsel net als hierboven. Je voegt alleen de sinaasappel toe.

Deze essentiële oliën staan bekend om hun ontspannende en aardende werking. Ze kunnen helpen om lichaam en geest tot rust te brengen en jou aan je welverdiende en broodnodige nachtrust te helpen.

Aanvullende tips

 • Dim ‘s avonds het licht. Stop 2 uur voor het slapen gaan met computeren. Je lichaam weet dan dat het bedtijd wordt en begint met de aanmaak van melatonine.
 • Is je matras nog goed? Een gemiddeld matras gaat max. 10 jaar mee. Ook een goed kussen en dekbed is van belang om lekker te slapen.
 • Verduister je kamer.
 • Geen telefoon naast je bed.
 • Ga een avondwandelingetje maken voor het slapen gaan.
 • Pak stress aan.
 • Neem voor het slapen gaan melk en een banaan. bv in een smoothie. Dit heeft een gunstige invloed op het melatonine gehalte.
 • Blijf niet liggen woelen. Ga je bed uit en doe iets ontspannends. Grote kans dat je daarna makkelijker in slaap valt.
 • Sta meteen op als je ‘s morgens wakker wordt.

Liefs,

Diana

PS. Lees ook de 10 essentiële oliën die kunnen helpen bij vermoeidheid.


Ik help vrouwen meer vertrouwen, voldoening, waardering en liefde voor zichzelf te hebben. Emotioneel. Fysiek. Spiritueel. Financieel. Ik begeleid je naar vrijheid om te doen wat jou blij maakt.

 Wil je persoonlijk advies en/of begeleiding? Mail me: info@dianavansandwijk.nl

Zou je 100-500 euro per maand willen verdienen vanuit huis en zonder dat het invloed heeft op je huidige activiteiten? Mail me: info@dianavansandwijk.nl

Wil je essentiële olie kopen? Laat het me weten, dan kijken we samen welke oliën bij jou passen. Mail info@dianavansandwijk.nl

Dan vertel ik je gelijk hoe je met 25% korting kunt bestellen ?

Menu
WeCreativez WhatsApp Support
Hi, leuk dat je er bent :) Voor het snelste antwoord op je vragen kun je me een appje sturen.
👋 Waar kan ik je mee helpen?